OrangeSmile Tours
Reisgids voor 800+ steden wereldwijd

52 Hotels in Leeds

 

Reisgids Leeds - bezienswaardigheden, geschiedenis en architectuur

Leeds is een stad, die is gelegen in de vallei van de rivier Aire. Dit is een van de grootste steden van Engeland. Londen ligt niet ver van Leeds, dus zo'n gunstige ligging maakt het erg populair. Leeds ligt ook op ongeveer dezelfde afstand van de oost-en westkust van het land.
In de XIXe eeuw was deze provinciestad een van de belangrijkste industriële centra van Engeland. Het bezette een klein territorium, maar er was daar een grote verscheidenheid aan fabrieken. Echter, tegenwoordig is het aandeel van de industriële bedrijven in Leeds is niet zo groot. Er zijn minder en minder fabrieken hier en meer kantoorgebouwen. Leeds is langzaam uitgegroeid tot een zakencentrum van het noorden van Engeland.
Door deze veranderingen is veel renovatiewerk gedaan in Leeds. Dat hielp om historische gebouwen van de stad te herstellen. Veel ruimte is besteed aan het planten van groen. In Leeds zijn parken, mooie tuinen en boulevards verschenen. Dit heeft het uiterlijk van de stad echt veranderd. Tegelijkertijd zijn hier nieuwe onderwijsvoorzieningen geopend - scholen, hogescholen en twee universiteiten. Dit heeft Leeds tot een van de grootste educatieve centra van het Verenigd Koninkrijk gemaakt.
De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn het Koninklijke Arsenaal met tentoonstellingen van diverse onderwerpen: de tijd van ridders en steekspelen, tijden van oorlog en de jacht, evenals de Galerij van Kunst van de Stad met een collectie schilderijen van de XX eeuw. Modern Leeds trekt mensen door zijn geschiedenis van voortdurende aanpassing aan de stroom van het leven. Tegenwoordig is dit een stad vol lawaai en talloze studenten, slapeloze bars, restaurants en clubs. Deze plaats is ook rijk aan prachtige voorbeelden van architectuur van het Edwardiaanse tijdperk.
  Een van de permanente symbolen van Leeds is de prachtige kathedraal, die sinds de oprichting de zetel was van de plaatselijke bisschop. De allereerste kerk in zijn plaats werd gebouwd in 1838. Een paar jaar nadat de bouw voltooid was, begon het uit te breiden. De hervorming van de kerk werd uiteindelijk voltooid in 1901. Nu is het een spectaculair monument in de neo-gotische stijl.
Een even indrukwekkende architecturale site is de kerk van St. Peter. In de plaats daarvan werd de allereerste kerk gebouwd in de 7e eeuw, en later werd deze volledig verwoest tijdens een grote brand. Vervolgens werd het religieuze monument nog tweemaal vernietigd door vuur. De laatste kerk slaagde erin niet alleen het uiterlijk, maar ook de binnenhuisarchitectuur volledig te behouden. Binnen kunnen bezoekers een oud orgel zien, zeer mooie glas-in-loodramen en mozaïeken.
In het noordwestelijke deel van Leeds zie je de ruïnes van de Kirkstall-abdij, die werd gebouwd in 1152. Het klooster hield op te bestaan ​​tijdens het bewind van Hendrik VIII. Nog niet zo lang geleden werd het vervallen historische gebouw gerestaureerd en geopend voor bezoeken. Sommige delen van het klooster hebben het vrij goed doorstaan. Tijdens een excursie krijgen bezoekers te horen hoe monniken hun leven honderden jaren geleden hebben doorgebracht.
Op een van de centrale straten van de stad zie je een heel bijzonder historisch gebouw met een ronde gevel. Dit is de Leeds Corn Exchange, die in 1864 werd gebouwd en een van de drie soortgelijke uitwisselingen in het land was. Dit historische gebouw is perfect bewaard gebleven, het is onlangs volledig gerestaureerd. Tegenwoordig herbergt het een van de populairste winkelcentra in de stad.
De meest luxueuze en herkenbare historische faciliteit van Leeds is het stadhuisgebouw. De toren, waarvan de hoogte 68,6 meter is, is zichtbaar vanuit vele straten in de stad. Koningin Victoria nam zelf deel aan de opening van het grote gebouw. In de constructie werden zulke enorme bedragen geïnvesteerd, wat ontevredenheid veroorzaakte bij veel inwoners van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadhuis zwaar beschadigd door het bombardement. Het werd echter in de kortst mogelijke tijd hersteld. Het historische gebouw is nu omgebouwd tot een cultureel centrum. Er worden vaak concerten, tentoonstellingen en andere massale evenementen gehouden. Een van de grootste en mooiste pleinen van de stad ligt tegenover het gebouw.
Dit artikel over Leeds is beschermd met auteursrecht en het publiceren van deze gegevens is alleen toegestaan wanneer met bronvermelding en een directe link naar www.orangesmile.com

Videogids Leeds

Excursies en tickets in Leeds & in de buurt

Zoek naar toeristische bestemmingen op de kaart van Leeds

Adres/Objectnaam Stad/Regio Land Radius, km
 Objecttypen te zoeken
Hotels & Autoverhuur
Autohuur locaties
0 ster
1 sterren
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
Touristic places
Kunstgalerijen
Kerken/Tempels
Musea
Kastelen/Paleizen
Monumenten
Toeristische gebieden
Bezienswaardigheden
Attracties
Attractieparken
Casino
Theaters/Bioscoop
Disco/Clubs
Parken
Zoo
Aquaparken
Transport
Luchthaven
Treinstations
Busstations
Metro
Parkings
Tankstations
Havens/Veerboten
Open de lijst van objecttypen
Sport
Open de lijst van objecttypen
Eten/Geld
Open de lijst van objecttypen
Shopping
Open de lijst van objecttypen
Beauty/Medicine
Open de lijst van objecttypen
Stadsdiensten
Open de lijst van objecttypen
Handige diensten

Riesgidsen voor omliggende steden van Leeds:


York - 35.4 km
York is een bijzonder interessante stad uit historische oogpunt. Zijn fort muren, kathedralen en kerken, middeleeuwse straatjes en musea beschikken over echt grote aantrekkingskracht voor de gasten van deze plaats....
verder
Sheffield - 46.8 km
In de volkstelling die door Willem de Veroveraar gemaakt is, en die ook wel bekend staat als het "Domesday Book" uit 1086, is Sheffield al aangeduid als een klein dorp. Dit is het bewijs dat de stad meer dan duizend...
verder
Manchester - 57.4 km
Manchester is een provincie stad gelegen in Lancashire. De stad is gelegen aan de oever van de Irwell rivier op de westelijke helling van de Pennines heuvel. De stad werd in de tiende eeuw gesticht door de Kelten. In 79...
verder

Onze diensten
 Autoverhuur
Huur een auto in Leeds
 Leeds foto's

Servicevoorwaarden | Privacybeleid | Over ons
OrangeSmile B.V.
Hoofdkantoor:
Weegschaalstraat 3
Eindhoven, 5632 CW
Nederland
+31 40 40 150 44

Reisgids-handboek: wat te bezoeken en zien in Leeds, Groot-Brittannie. Het plannen van een trip naar Leeds met hulp van onze online reisgids helpt u zoveel mogelijk te zien en te ontdekken tijdens uw vakantie- of zakenverblijf.