OrangeSmile Tours
Reisgids voor 800+ steden wereldwijd

13 Hotels in Haarlem

 

Reisgids Haarlem - bezienswaardigheden, geschiedenis en architectuur

Haarlem is een stad gelegen in het westen van Nederland, op een afstand van 20 kilometer van Amsterdam. Dit is de hoofdstad van Noord-Holland. De bevolking van Haarlem teld 149.000 mensen.
Haarlem is vooral beroemd door zijn groeiende bloemen en sierteelt (vooral wereldwijd beroemde tulpen). Omdat de stad is gelegen in het centrum van de industriële regio van Nederland, zijn er naast de bloemen industriële ook een goed ontwikkelde machinebouw- textiel-, parfums-, en chemische industrie.
Haarlem wordt "de stad van bloemen" genoemd. Dit is ook een van de oudste steden van Nederland. De stad heeft verbazingwekkende middeleeuwse gebouwen en een prachtige collectie werken van beeldhouwkunst en schilderkunst. In Haarlem ligt de oudste kunstgalerie van Nederland, het Teylers Museum. De zalen van dit museum tonen enorme verzamelingen van beeldhouwwerken en schilderijen van de Gouden Eeuw en de mensen zijn er echt trots op de werken van Vlaamse schilders. De stedelijke kunstverzameling is ondergebracht in het museum van de beroemde Nederlandse schilder Frans Hals. Als u langs de centrale Grote Markt wandelt, kunt u het opmerkelijke stadhuis en de kerk van Sint Bavo zien, die is gemaakt in de XIIIe eeuw in de gotische stijl. Op maandag en zaterdag verandert dit rustige plein in een levendige markt. Andere interessante plaatsen voor touristen zijn, het Bischop Museum, de Grote Kerk en vleeskramen op de markt.
  Een van de bewaard gebleven historische gebouwen in de stad is Welgelegen. Dit gebouw is opmerkelijk omdat het gebouwd is in een neoklassieke stijl, atypisch voor Nederland. De bouw van het gebouw begon in 1769 en duurde 15 jaar. De eerste eigenaar was de beroemde Amerikaanse bankier Henry Hope. Na vele jaren slaagde het gebouw erin zijn oorspronkelijke charme te behouden. Tegenwoordig is het omgeven door een grote, goed verzorgde tuin.
Een zeer ongewone historische site zijn de ruïnes van het kasteel van Berkenrode. De geschiedenis van deze vesting is erg interessant. De eerste officiële vermelding van het kasteel dateert uit 1284. Gedurende honderden jaren verdedigde het de stad tegen de veroveraars. In 1572, tijdens de volgende grote belegering van de stad, was het kasteel volledig verbrand. Een nieuw fort werd pas twee jaar later op zijn plaats gebouwd. Daarna werd het kasteel verschillende keren verwoest en herbouwd en het was volledig verloren in 1857. Op de ruïnes van het kasteel besloten de plaatselijke bewoners om prachtige traditionele huizen te bouwen. Tegenwoordig kun je in plaats van de ruïnes van een oud kasteel schilderachtige straatjes zien met miniatuur herenhuizen in dit gebied. Ondanks het feit dat het kasteel nog lang niet heeft bestaan, herinneren de lokale bewoners zich nog steeds aan een prachtige plek waar hun huizen staan.
Er zijn verschillende oude villa's in de stad en de omgeving. De geschiedenis van elk is uniek. Een van de meest pittoreske is de Villa Hughes de Manpap, die werd gebouwd in het begin van de 18e eeuw en voor vele jaren behoorde tot de familie Lennep. Niet minder interessant dan het historische landgoed zelf, is de tuin eromheen. Het blijft zorgvuldig worden verzorgd. In de tuin zijn er veel mooie oude bomen.
In de buurt van de stad ligt een prachtige Villa Hartkamp die in 1693 werd gebouwd en toebehoorde aan een rijke bankier. Het belangrijkste kenmerk van deze villa is niet alleen een unieke architectonische uitstraling, maar ook de omliggende tuin. In de late 17e eeuw werd hier een grote kas gesticht. Volgens historische gegevens verzamelde de eigenaar van het landhuis meer dan 1200 exotische planten en bloemen van over de hele wereld. Deze meest interessante kas bestaat zelfs nu. Ongeveer 250 soorten planten die erin zijn vertegenwoordigd zijn sinds de oprichting bewaard gebleven. Het meest interessante is om deze pittoreske villa en de omliggende botanische tuin in de zomer te bezoeken.
Dit artikel over Haarlem is beschermd met auteursrecht en het publiceren van deze gegevens is alleen toegestaan wanneer met bronvermelding en een directe link naar www.orangesmile.com

Zoek naar toeristische bestemmingen op de kaart van Haarlem

Adres/Objectnaam Stad/Regio Land Radius, km
 Objecttypen te zoeken
Hotels & Autoverhuur
Autohuur locaties
0 ster
1 sterren
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
Touristic places
Kunstgalerijen
Kerken/Tempels
Musea
Kastelen/Paleizen
Monumenten
Toeristische gebieden
Bezienswaardigheden
Attracties
Attractieparken
Casino
Theaters/Bioscoop
Disco/Clubs
Parken
Zoo
Aquaparken
Transport
Luchthaven
Treinstations
Busstations
Metro
Parkings
Tankstations
Havens/Veerboten
Open de lijst van objecttypen
Sport
Open de lijst van objecttypen
Eten/Geld
Open de lijst van objecttypen
Shopping
Open de lijst van objecttypen
Beauty/Medicine
Open de lijst van objecttypen
Stadsdiensten
Open de lijst van objecttypen
Handige diensten

Riesgidsen voor omliggende steden van Haarlem:


Amsterdam - 16.5 km
In Amsterdam zijn er geen interessante plekken die niet bekend zijn over de hele wereld . Maar eigenlijk is de hele stad zelf een geweldig interessante plek: zijn atmosfeer, zijn internationale denkwijze, gevoel van...
verder
Alkmaar - 30.4 km
De meest echte "kaas" stad van Nederland, Alkmaar, is niet alleen een enorme centrum van kaas productie, maar ook het belangrijkste handelscentrum van kaas. Reizigers worden traditioneel aangetrokken...
verder
Almere-Stad - 33.9 km
Deze moderne Nederlandse stad ligt niet ver van Amsterdam. Er zijn vier regio's in Almere - Almere Stad en Almere Haven, dit werd in de jaren ’90 gebouwd, Almere Buiten Zuid, dat werd 10 jaar...
verder

Onze diensten
 Autoverhuur
Huur een auto in Haarlem
 Haarlem foto's

Servicevoorwaarden | Privacybeleid | Over ons
OrangeSmile B.V.
Hoofdkantoor:
Weegschaalstraat 3
Eindhoven, 5632 CW
Nederland
+31 40 40 150 44

Reisgids-handboek: wat te bezoeken en zien in Haarlem, Nederland. Het plannen van een trip naar Haarlem met hulp van onze online reisgids helpt u zoveel mogelijk te zien en te ontdekken tijdens uw vakantie- of zakenverblijf.