OrangeSmile Tours
Reisgids voor 800+ steden wereldwijd

143 Hotels in Brugge

 

Reisgids Brugge - bezienswaardigheden, geschiedenis en architectuur

Brugge is gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen, ongeveer twee uur rijden van Utrecht (Nederland). In de 9e eeuw was deze stad veroverd door de Vikingen, dat is waarschijnlijk de reden waarom de naam van de stad afkomstig is van 'bryggia', de Scandinavische woord dat 'poort' betekent. Brugge ligt niet ver van de Noordzee, dus is het een belangrijk internationaal handelscentrum geworden. In de middeleeuwen werd een grote muur rond Brugge gebouwd.
Begijnhof. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brugge. Het werd opgericht in de 13e eeuw, hoewel de meeste van de witte huizen pas in de 17e en 18e eeuw werden gebouwd. De boogbrug, die de ingang van het paleis vormt, werd gebouwd in 1570. Het Begijn zusterschap woont er niet meer en deze plaats behoort nu tot de benedictijnen van De Wijngaard klooster. Het huis, onder nummer 1 dient als museum, zodat iedereen een idee kan krijgen van de manier waarop begijnen vroeger leefden. De keuken, eetkamer, en andere kamers zijn ingericht in de stijl van de 17e eeuw. De belangrijkste oorspronkelijke kapel was van hout gemaakt, maar is helaas afgebrand. In 1605 werd op dezelfde plaats de kapel in barokstijl gebouwd, en deze is tot nu toe onbeschadigd gebleven. Iedereen kan de kapel bezoeken. Daar kan men de oudste beeld van Onze-Lieve-Vrouw in Brugge vinden, deze is gemaakt in 1240. Op de rechter altaar bevindt zich de albasten beeldje van Jezus Christus van de 17e eeuw.
Begijnhof is gelegen nabij het Minnewater meer, die vroeger deel uit maakte van het kanaal dat Brugge met Gent verbond. Tegenwoordig is het een klein en pittoresk meertje waarin prachtige zwanen zwemmen. Er is een interessante legende in Brugge in verband met deze zwanen: 'Toen Maximiliaan van Oostenrijk de belastingen voor de zoveelste keer verhoogde, kwamen de burgers van Brugge in opstand en hield hem gevangen. De aangestelde bewindvoerder van de stad, wiens naam Pieter Lanchals ('lange nek') was, werd onthoofd. Toen Maximiliaan de macht terug kreeg, gaf hij een bevel, zodat de zwanen (want ze hebben ook een lange nek) in Brugge worden gefokt tot de einde der tijden. Weet jij hoe je een vrouwelijke zwaan onderscheid van een mannelijke zwaan? U kunt er achter komen door de markering: Mannelijke zwanen hebben een markering op het rechter pootje en vrouwelijke zwanen hebben het aan de linkerzijde.
De kapel van het Heilig Bloed De kapel van het Heilig Bloed werd gebouwd op de Basilius Kapel van de 12e eeuw. De onderste kerk is een prachtig voorbeeld van de Romaanse stijl. Aan de rechterkant is er een gekleurde houten beeld van de Maagd met de baby uit ongeveer 1300. Oorspronkelijk werd de kapel van het Heilig Bloed gebouwd in de Romaanse stijl, maar is het, in de 15e eeuw na de reconstructie, veranderd in een gotische kapel. Tijdens de Franse revolutie werd de basiliek geruïneerd, en werd toen het vanaf het begin herbouwd. De entree is er gratis, maar voor een bezoek aan het Museum van het Heilig Bloed zul je moeten betalen. Volgens de legende werd er in 1150 een deel van de linnen met het bloed van Jezus uit Jeruzalem gebracht. De hertog die het bracht, had bevolen om de Basilius kapel te bouwen, waar de relikwie werd bewaard. We kunnen niet zeggen of het allemaal waar is; het is waarschijnlijker dat hertog Boudewijn IX het had meegebracht na de kruistocht naar Constantinopel in 1203.
Basiliek van het Heilige Bloed .
Is het bovenste deel gebouwd op de Sint-Vasiliuskapel in de 12e Eeuw. Het onderste deel van de kapel is een prachtig architectonisch voorbeeld vanuit de Romeinse tijd. In de rechterzijbeuk vind men een houten gepolychromeerd beeld van Onze Lieve Vrouw met Kind, daterend uit de jaren 1300. Het bovenkapel van de Basiliek van het Heilige Bloed was oorspronkelijk ook gebouwd in de Romaanse stijl, maar in de loop van de 15e eeuw na de Reformatie werd het een Gotische Kerk. Tijdens de Franse Revolutie was de Basiliek volledig verwoest en opnieuw opgebouwd. Toegang tot de kerk is gratis, maar voor een bezoek aan de feitelijke bezienswaardigheid – het Museum van het Heilige Bloed – moet u betalen. Volgens de overlevering bracht in 1150 Graaf Diederik van de Elzas de relikwie van het Heilige Bloed mee uit het Heilige Land Jeruzalem, die zo zegt men, tijdens de tweede kruistocht had gekregen van het Patriarch van Jeruzalem. Na zijn terugkeer liet de graaf de Sint-Basiliuskapel optrekken om daar de relikwie te bewaren. Er kan niet met volheid gesteld worden of dit verhaal waar is of niet. Vermoedelijk is het geloofwaardiger dat een latere Graaf Boudewijn de IX in 1203 deze relikwie meebracht van zijn kruistocht naar Constantinopel.
Het Bloed van Christus wordt bewaard in een rijkelijk versierde schrijn, die in 1617 is vervaardigd door de Brugse goudsmid Jan Crabbe die voor dit doel ongeveer 30 kg goud en zilver en meer dan 100 edelstenen heeft verwerkt. Elk jaar, op de dag van de Wederopstanding van Christus, wordt de schrijn in de processie gedragen door heel Brugge. In het museum kunnen ze u alles vertellen over de historie achter de relikwie en de Basiliek, en verder vindt u er onder meer de zilveren kroon gedateerd van de 15e Eeuw, geschonken door Maria van Bourgondië, en enkele andere interessante panelen.
Grote Markt (Markt Plein).
Het centrale plein van Brugge is gelegen midden in de stadskern. Op het plein vindt u een reeks aan prachtige historische gebouwen, waaronder het Belfort uit de 12e eeuw. De toren op dit pand reikt tot aan 83 meter hoog en helt 1 meter over naar links. Op het plein zijn verder ontelbare cafeetjes en restaurantjes gelegen. Ook starten vanaf hier de excursies die een belangrijke plaats innemen in de Brugse bezienswaardigheden.
Halve Maan
De bierbrouwerij waar het bier Brugse Zot gebrouwen wordt is de enigste in zijn soort die nog exclusief dit bier volledig in Brugge produceert. Ooit werd in de Halve Maan ook een ander bier gebrouwen, de Straffe Hendrik, maar tegenwoordig is deze productie niet langer toegestaan. Vanaf zijn ontstaan in 1564 bevindt de brouwerij zich al eeuwen lang in hetzelfde pand aan het Walplein, midden in het historische centrum. Tegenwoordig zijn excursies door de brouwerij zeer geliefd, waar de dorstlust met een biertje natuurlijk gestild kan worden.
Het Stadshuis.
Het grandioze gebouw dat stamt uit de 14e eeuw is opgetrokken onder het beheer va Jan Roegiers. De gebouw was voltooid in 1421. De voorgevels van het pand zijn prachtig versiert met de hoofdjes van verschillende baldakijnen. Neemt u absoluut een kijkje binnen in het Stadshuis. Vooral de wanden met daarop taferelen geschilderd zijn de moeite waard. Het Stadshuis is gelegen op het Plein de Burg.
Dit artikel over Brugge is beschermd met auteursrecht en het publiceren van deze gegevens is alleen toegestaan wanneer met bronvermelding en een directe link naar www.orangesmile.com

Zoek naar toeristische bestemmingen op de kaart van Brugge

Adres/Objectnaam Stad/Regio Land Radius, km
 Objecttypen te zoeken
Hotels & Autoverhuur
Autohuur locaties
0 ster
1 sterren
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
Touristic places
Kunstgalerijen
Kerken/Tempels
Musea
Kastelen/Paleizen
Monumenten
Toeristische gebieden
Bezienswaardigheden
Attracties
Attractieparken
Casino
Theaters/Bioscoop
Disco/Clubs
Parken
Zoo
Aquaparken
Transport
Luchthaven
Treinstations
Busstations
Metro
Parkings
Tankstations
Havens/Veerboten
Open de lijst van objecttypen
Sport
Open de lijst van objecttypen
Eten/Geld
Open de lijst van objecttypen
Shopping
Open de lijst van objecttypen
Beauty/Medicine
Open de lijst van objecttypen
Stadsdiensten
Open de lijst van objecttypen
Handige diensten

Riesgidsen voor omliggende steden van Brugge:


Oostende - 21.5 km
Oostende is een belangrijke havenstad en een bekende badplaats. De naam van de stad kan worden vertaald als "oostelijke rand", omdat het oorspronkelijk het in het oostelijke deel van het eiland Testerep was gelegen....
verder
Gent - 38.9 km
Gent is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen (België). Het heeft 235.000 inwoners. Gent is omgeven door bollenvelden, en heeft dus ook de bijnaam 'stad van de bloemen'. De stad heeft een lange geschiedenis,...
verder
Kortrijk - 41.8 km
De stad Kortrijk is gelegen aan de oevers van de Leie, op slechts 7 km van Frankrijk. Deze stad werd gesticht door de Romeinen. Op dat moment stond Kortrijk bekend als "Cortoriacum". Later werd deze oude stad verwoest...
verder

Onze diensten
 Autoverhuur
 Handige kaarten
 Brugge foto's

Servicevoorwaarden | Privacybeleid | Over ons
OrangeSmile B.V.
Hoofdkantoor:
Weegschaalstraat 3
Eindhoven, 5632 CW
Nederland
+31 40 40 150 44

Reisgids-handboek: wat te bezoeken en zien in Brugge, Belgie. Het plannen van een trip naar Brugge met hulp van onze online reisgids helpt u zoveel mogelijk te zien en te ontdekken tijdens uw vakantie- of zakenverblijf.