OrangeSmile Tours
Reisgids voor 800+ steden wereldwijd

384 Hotels in Krakau

 

Reisgids Krakau - bezienswaardigheden, geschiedenis en architectuur

Het oude Krakau behoort zonder twijfel tot de mooiste steden, niet alleen in Polen, maar in heel Europa. Deze erg mooie metropool is aan de oevers van de rivier de Vistula gelegen en wereldwijd bekend door haar culturele en historische monumenten. Hier vindt u ongeveer 5.000 middeleeuwse gebouwen en meer dan twee miljoen kunstwerken. Bovendien zijn er talloze culturele festivals, het hele jaar door in Krakau. Mensen zeggen, dat deze stad een magische kracht heeft.
De Oude stad ontstond in de XIII eeuw en wordt ook wel het "Poolse Florence"genoemd. U kunt zich te voet, binnen een half uur rond de 'oude stad'verplaatsen. Oude straten en gebouwen liggen rond een centraal plein Rynek Glowny (toon op kaart ). Dat plein is, benevens samen met de Piazza San Marco in Venetië, het grootste middeleeuwse plein van Europa. Het compacte centrum is omgeven door een groene omgeving Planty . In de zuid-west kant van Planty ligt het Wawel-kasteel, dat eeuwenlang de zetel van de Poolse koningen werd. Verder naar het zuiden gaat Vistula rond de oude stad.
Kasteel Wawel.
Het ensemble van "Wawel-kasteel" is het belangrijkste symbool van Krakau. Het werd in het midden van een kalkstenen heuvel gebouwd en was het familiegoed van de Poolse Piasten dynaesti. Hier is het lot van Polen zes eeuwen lang beheerd, omdat Krakau de hoofdstad van de Poolse staat was in de XVII eeuw. Natuurlijk is er een groot aantal legenden verbonden met deze vesting. De meest bekende van deze legenden is "Wawel Draak"en die wordt nog steeds aan kinderen in het hele land verteld. Het verhaal gaat dat daar in de middeleeuwen een draak woonde onder het kasteel, die de hele stad in angst deed leven. Alleen de dappere schoenmakers leerling was in staat om er een einde aan te maken. Hij doodde een schaap, vulde het met zwavel en naaide hem dicht. De draak at het schaap en vloog in brand en is in de Vistula verdronken. De koning bood de leerling aan om een beloning te kiezen en hij wilde laarzen van het leer van de verslagende draak. De Drakengrot of Smocza Jama is een van de toeristische attracties en de beroemdste grot in Polen. En nu kan iedereen een duik in de wereld van legenden en sprookjes nemen, door een bezoek aan de grot, waarin, zoals voorheen, de boze draak woont, maar alleen in de vorm van een standbeeld.
Wawel is niet alleen het kasteel, het is ook een kastelen ensemble. Binnen vindt u de koninklijke appartementen en een aantal kleine kapellen, de meest bekende daarvan is de kapel van Sigmund. Het gebouw zelf lijkt als een gebouw in de stijl van de Renaissance in Toscane, maar geen Gods tempel.
Door smalle gangen en steile trappen kunt de klokkentoren beklimmen. Er is daar een enorme bel "Sigmund". De Polen zijn zeer bijgelovige mensen, dus hebben ze voor deze attractie een mythe. U mag veel keren naar de bel kijken, maar u kunt hem alleen eens in uw leven aanraken. Het voornaamste belang is, met welke hand u dat doet. Als u de bel aanraakt met uw rechterhand, dan zult u veel geluk in de liefde hebben, als u de bel met uw linkshand aanraakt, zult u veel geluk hebben in geldzaken. Zo wordt de bezoeker uitgenodigd om te kiezen tussen liefde en geld in hun leven. Degenen die willen smokkelen en de bel met beide handen aanraken om liefde en geld te ontvangen, ontvangen helemaal niets. Deze oude legende is tot op vandaag zeer populair onder de jeugd.
Echter, Krakou heeft meer dan historische monumenten en tal van legendes om bezoekers te bieden. Liefhebbers van winkelen vinden in de Grote Markt (Rynek) een enorm aantal mogelijkheden. Ze kunnen erg goede aankopen doen, indien ze naar de Lakenhal (Sukiennice) , gaan. Er is een brede selectie van historische souvenirs, sieraden en aangename dingen. Sukiennice is de beroemde lakenhal van Krakau. De Lakenhal is een unieke plek met een unieke sfeer en een uniek aanbod van producten. Dit stelt u in staat om naar de commerciële wereld van de Middeleeuwen te kijken.
Santa Maria Kerk.
Niet ver van de Lakenhal is er de Santa Maria kerk . Deze hoge kerk diende in de functie van de stads wachttoren in de Middeleeuwen. Het hoofdaltaar van de kerk is vooral aan het leven van de Heilige Maria gewijd, en alleen voor een paar uur per dag geopend. Echter de sluitende deuren van het altaar trekken erg veel aandacht door een sierlijk en heel bijzonder aangezicht. De figuren op de deuren zijn in vol formaat gemaakt, waardoor zij bijzonder levend lijken, in de sfeer van de oude kerk.
Elke dag gaat een trompettist op de trap van de kerk van St. Maria naar de klokkentoren. Hij trompet de geluiden van «Hejnal», van het muzikale symbool van Krakau, dat vliegt naar elk van de vier windstreken in de wereld. Dit ritueel is meer dan 750 jaar oud. Het is ter ere van de nagedachtenis aan de schildwacht, die is in de XIII eeuw werd gedood, toen hij alarm heeft geslagen over dreigend gevaar. Het trompet signaal van de klokkentoren van de kerk van St. Maria is zo'n oude traditie, dat het elke dag om twaalf uur in de middag wordt uitgezonden op alle radiostations in Polen.
De Academie van Krakau.
Krakau is niet alleen een stad met een rijke oude geschiedenis, maar ook een multiculturele Europese stad. Dat is ook dankzij de toonaangevende onderwijsinstellingen in Polen, In de Krakau Academy (Universytet Jagielonski) zijn 17 verschillende faculteiten, met studenten van over de hele wereld. Een van de meest bekende afgestudeerden van dit gerenommeerde onderwijsinstituut is Stanislaw Lem. Een bezoek aan de Academie is ook aan te bevelen, omdat het gebouw waarin het zich bevindt erg interessant is. Dit gebouw is een mooi voorbeeld van de architectuur van de XIV eeuw. Een binnenplaats met arcades en een tal van kleine onderdelen zijn in de gotische stijl gemaakt. Stadsuitlopen (specifieke hemelwater afvoer), bijvoorbeeld, zijn versierd met gargouilles. De Academie heeft een eigen museum, waar u oude auditoria, een bibliotheek en, onder andere, een verzameling van historische instrumenten kunt bezichtigen.
Dit artikel over Krakau is beschermd met auteursrecht en het publiceren van deze gegevens is alleen toegestaan wanneer met bronvermelding en een directe link naar www.orangesmile.com

Zoek naar toeristische bestemmingen op de kaart van Krakau

Adres/Objectnaam Stad/Regio Land Radius, km
 Objecttypen te zoeken
Hotels & Autoverhuur
Autohuur locaties
0 ster
1 sterren
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
Touristic places
Kunstgalerijen
Kerken/Tempels
Musea
Kastelen/Paleizen
Monumenten
Toeristische gebieden
Bezienswaardigheden
Attracties
Attractieparken
Casino
Theaters/Bioscoop
Disco/Clubs
Parken
Zoo
Aquaparken
Transport
Luchthaven
Treinstations
Busstations
Metro
Parkings
Tankstations
Havens/Veerboten
Open de lijst van objecttypen
Sport
Open de lijst van objecttypen
Eten/Geld
Open de lijst van objecttypen
Shopping
Open de lijst van objecttypen
Beauty/Medicine
Open de lijst van objecttypen
Stadsdiensten
Open de lijst van objecttypen
Handige diensten

Riesgidsen voor omliggende steden van Krakau:


Katowice - 69.4 km
Katowice is de grootste historische plaats van Polen, die ook bekend staat als een centrum van zware industrie. Het berggebied van Katowice is rijk aan steenkool, dus mijnbouw heeft deze plek bekend gemaakt en heeft...
verder
Poprad - 115.6 km
Het is een bekend skigebied aan de voet van de Hoge Tatra. Voor de eerste vermelding van de stad wordt verwezen naar het midden van de 13de eeuw, maar op dat moment was Poprad was nog geen grote nederzetting. Het was...
verder
Ostrava - 121 km
Ostrava is een van de oudste steden in het land, eerste vermeldingen ervan verschenen in 1267. Ostrava was gelegen op het kruispunt van belangrijke handelsroutes, daarom was het tot de 18e eeuw bekend als een...
verder

Onze diensten
 Autoverhuur
Huur een auto in Krakau
 Krakau foto's

Servicevoorwaarden | Privacybeleid | Over ons
OrangeSmile B.V.
Hoofdkantoor:
Weegschaalstraat 3
Eindhoven, 5632 CW
Nederland
+31 40 40 150 44

Reisgids-handboek: wat te bezoeken en zien in Krakau, Polen. Het plannen van een trip naar Krakau met hulp van onze online reisgids helpt u zoveel mogelijk te zien en te ontdekken tijdens uw vakantie- of zakenverblijf.