OrangeSmile Tours
Reisgids voor 800+ steden wereldwijd

90 Hotels in Vilnius

 

Reisgids Vilnius - bezienswaardigheden, geschiedenis en architectuur

Door de vele barokstijl gebouwen, arcades van smalle middeleeuwse straatjes, mysterieuze pleintjes, torens en kastelen, een groot aantal kerken en kathedralen wordt er bijzondere en onvergetelijke sfeer gecreëerd in de stad aan de rivier de Neris. De hoofdstad van Litouwen is in de eerste plaats bekend als de stad van honderden kerken, hier tussen kun je echt een heleboel geweldig gebouwen te vinden. Alleen in het centrum zijn het er ongeveer 30 van hen. Dus het is niet verwonderlijk dat het historische gedeelte van de stad is in de UNESCO Erfgoed Lijst staat.
De Kathedraal. De prachtige Kathedraal van Vilnius is de religieuze en politieke centrum en Litouwen. De eerste christelijke kathedraal op deze plaats werd gebouwd door Mindaugas, toen hij zich tot het christendom bekeerde. De geschiedenis van het moderne gebouw begon in de 15e eeuw, door de vele branden en reconstructies. De versieringen aan de binnenkant van de kathedraal is verbluffend mooi: daar vindt men schilderijen, tombes, beelden van de Litouwse Groothertog en de Poolse koningen, kunstobjecten van de 16de-19de eeuw. De expositie vertelt ons ook de geschiedenis van de kathedraal vanaf het moment, vanaf de bouw, tot de dag van vandaag. In de kathedraal zijn een aantal belangrijke historische personen begraven. De ondergrondse graven dateren uit de 12e eeuw. De afzonderlijk gelegen toren is 57 meter hoog en werd gebouwd op de plaats van de voormalige donjon.
St Anne's Kerk. St Anne's Kerk van de 14e eeuw is één van de mooiste gebouwen in Vilnius . Dit prachtige voorbeeld van laatgotische kerk kan concurreren met de meest bekende kerken voor de mooiste in de wereld. Lange tijd geleden stond op deze plaats een houten kerk, gecreëerd door de Orde van Vytautas de Grote. Oorspronkelijk was de kerk een deel van het vestingwerk. St Anne's Church is in de eerste plaats bekend om een groot aantal van de goed ingerichte tombes. Volgens de legende, was zelfs Napoleon zodanig onder de indruk, dat hij het naar Parijs wilde verplaatsen.
Universiteit van Vilnius. Een van de meest verbazingwekkende gebouwen van Litouwen is de Universiteit complex, gebouwd in 1579 . Universiteit van Vilnius is de oudste universiteit in Oost-Europa. Gesticht door Stephen Báthory, toen hij koning gemaal werd van Polen en grootvorst gemaal van Litouwen. In de meer dan 400-jarige geschiedenis kende Universiteit van Vilnius voor en tegenspoed. Het werd meerdere keren gesloten en weer geopend. Het complex bevat ook Sint Jans kerk. Daar kunt u ook de Bibliotheek van Litouwen vinden, dat 180 000 zeldzame boeken en tijdschriften uit Litouwen, Polen, Rusland en andere landen bevat. De oudste van hen dateren uit de 15e eeuw.
Dageraadpoort.
De poort van de dageraad (toon op kaart ) werd in de zestiende eeuw gebouwd en was oorspronkelijk een deel van de verdedigingswerken van de stad. Het is de enige van de 9 Vilnius stadspoorten, die onze dagen heeft bereikt. In het bovenste gedeelte van de poort is er een prachtige kapel, die is door monniken-karmelieten gebouwd. De wonderbaarlijke icoon van de Moeder van God is een van de belangrijkste heiligdommen van Litouwen, deze wordt zorgvuldig in de kapel bewaard. Het interieur van de kapel, ontworpen in 1829 in de neoklassieke stijl, verdient bijzondere aandacht. De poort van de dageraad trekt veel katholieken, die in de helende kracht van de Moeder van God geloven, vanuit de hele wereld aan.
De Kerk van de Heilige Geest.
De Kerk van de Heilige Geest is de belangrijkste orthodoxe kerk in Litouwen. De kerk heeft prachtige iconen, die oorspronkelijk aan de Orde van de Dominicanen toebehoorden. Later werd de kerk in de barok en rococo stijl veranderd. Het interieur van de kerk heeft een barokke stijl, met veel gouden en zilveren voorwerpen, met een mooi groen altaar en een multi-gekleurde doopbekken. In de Kerk van de Heilige Geest rusten onvergankelijk de overblijfselen van drie orthodoxe heilige martelaren Anthony, John en Eustace. Litouwse heidenen doodde hen in 1347 omdat zij hebben geweigerd om vlees te eten tijdens het vasten. Net achter de kerk van de Heilige Geest is de St. Theresa katholieke kerk , gebouwd in 1650.
Het stadhuis.
In 1387 heeft Vilnius van de Groothertog van Litouwen en de Poolse koning Jagellonský de stadsrechten ontvangen. Het Stadhuis begon men iets later te bouwen. De eerste vermelding van het stadhuis heeft op 1432 betrekking. Het hedendaagse klassieke gebouw ontstond in de achttiende eeuw. Tussen 1845 - 1924 was het theater in het complex gehuisvest. Vóór 1991 diende Het Stadhuis als Museum voor Beeldende Kunsten. In 1998 werd het gebouw weer aan de stad gegeven. Tegenwoordig wordt het Stadhuis van Vilnius, onder het besluit van de autoriteiten, voor representatieve stedelijke feesten gebruikt.
De Gediminas toren.
De Gediminas toren is niet alleen een symbool van Vilnius, maar ook van de hele Litouwse staat. Er is een mooi verhaal verbonden aan de Toren. Volgens de legende werd de stad Vilnius in 1320 door Groothertog Gediminas na een droom van hem hierover, gesticht. De prins beval op deze heuvel een stadsmuur, torens, kastelen en huizen te bouwen, dus was er "Vilnius". Slechts een toren en de ruïnes van het Boven Kasteel hebben onze dagen bereikt. De eerste restauratie begon hier pas in 1930. De tak van het Litouwse Nationaal Museum bevindt zich nu in de toren van Gediminas, de expositie van het museum introduceert bezoekers in de geschiedenis van de stad. De moderne kabelbaan brengt u in slechts 30 seconden op het observatiedek van de toren, dat een adembenemend uitzicht over de stad geeft. Naar boven kunt u, natuurlijk, ook wandelen, over een trep met 78 treden.
Dit artikel over Vilnius is beschermd met auteursrecht en het publiceren van deze gegevens is alleen toegestaan wanneer met bronvermelding en een directe link naar www.orangesmile.com

Zoek naar toeristische bestemmingen op de kaart van Vilnius

Adres/Objectnaam Stad/Regio Land Radius, km
 Objecttypen te zoeken
Hotels & Autoverhuur
Autohuur locaties
0 ster
1 sterren
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
Touristic places
Kunstgalerijen
Kerken/Tempels
Musea
Kastelen/Paleizen
Monumenten
Toeristische gebieden
Bezienswaardigheden
Attracties
Attractieparken
Casino
Theaters/Bioscoop
Disco/Clubs
Parken
Zoo
Aquaparken
Transport
Luchthaven
Treinstations
Busstations
Metro
Parkings
Tankstations
Havens/Veerboten
Open de lijst van objecttypen
Sport
Open de lijst van objecttypen
Eten/Geld
Open de lijst van objecttypen
Shopping
Open de lijst van objecttypen
Beauty/Medicine
Open de lijst van objecttypen
Stadsdiensten
Open de lijst van objecttypen
Handige diensten

Riesgidsen voor omliggende steden van Vilnius:


Kaunas - 94 km
Kaunas in Litouwen heeft slechts een waardige concurrent, dit is Vilnius, omdat hier aantal historische monumenten en memorabeele plaatsen hier, niet minder is dan in het hoofdstedelijk gebied. Het oude deel van de stad...
verder
Minsk - 170 km
Minsk is een oude stad met een interessante geschiedenis, beroemd door talrijke culturele centra en de geweldige sfeer die perfect is voor ontspannen rust. Minsk was tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig...
verder
Bialystok - 223.2 km
De bevolking van de stad bestaat uit Wit-Russen en Polen. In de stad liggen vijftien universiteiten. Een van bezienswaardigheden van de stad is de kerk van de Hemelvaart van de Maagd. Deze plek trekt erg veel bezoekers....
verder

Onze diensten
 Autoverhuur
Huur een auto in Vilnius
 Vilnius foto's

Servicevoorwaarden | Privacybeleid | Over ons
OrangeSmile B.V.
Hoofdkantoor:
Weegschaalstraat 3
Eindhoven, 5632 CW
Nederland
+31 40 40 150 44

Reisgids-handboek: wat te bezoeken en zien in Vilnius, Litouwen. Het plannen van een trip naar Vilnius met hulp van onze online reisgids helpt u zoveel mogelijk te zien en te ontdekken tijdens uw vakantie- of zakenverblijf.