OrangeSmile Tours
Reisgids voor 800+ steden wereldwijd

85 Hotels in Dubrovnik

 

Reisgids Dubrovnik - bezienswaardigheden, geschiedenis en architectuur

Dubrovnik is de parel van de Adriatische Zee, de stad is bekend om zijn prachtige natuur en de mediterrane sfeer. De Riviera van Dubrovnik is de zuidelijke regio van Dalmatië. De glanzende blauwe zee, pittoreske stadjes met typische huizen onder de terracotta daken, groene eilanden, die zichtbaar zijn vanaf de kust, kunnen bezoekers van Dubrovnik verwachten.
Dubrovnik ontstond in de VII zevende eeuw, tegenwoordig telt het 50.000 inwoners en behoort het tot de mooiste steden van de Kroatische kust. Dankzij het authentieke historische centrum behoort de stad tot de UNESCO-lijst van culturele en natuurlijke schatten van de wereld. Tijdens zijn hoogtijdagen van de middeleeuwen was Dubrovnik een van de meest bekende economische en culturele centra van het Middellandse-Zeegebied. Deze havenstad was vooral ook populair onder kunstenaars, schrijvers en dichters. De moderne reiziger wacht hier een soort uniek openluchtmuseum met veel torens, kerken, paleizen en monumenten.
Oude stad (Gradske Zidine).
Het hele historische centrum is een voetgangersgebied (wandelgebied). Het enorme fort torent uit boven de zee klif, omgeven door een twee kilometer lange versterkte muur. Indien gewenst, is het mogelijk om daar te wandelen en om vanaf de top van de barokke schoonheid van de stad genieten. Oude muren (Gradske Zidine) (toon op kaart ) zijn het symbool van Dubrovnik. Ze werden in de X eeuw gebouwd en later, in de XIII eeuw, werd het afgewerkt. Grote architecten zoals Michelozzo en Ferramolino waren ook betrokken bij de bouw. De totale lengte van de muren is 1940 meter, de hoogte op sommige plaatsen is tot 25 meter en de dikte is 6 meter. Bovendien zijn de muren door de tien halfronde bastions versterkt
. Alle bezienswaardigheden in het historische centrum van de stad liggen op een paar honderd vierkante meter. De hoofdstraat van Dubrovnik genoemd Stradun (de vroegere naam is Plaza (Placa)). Het is een zeer comfortabele en mooie winkelstraat, die door veel kleine, marmeren geplaveide, smalle straatjes is omringd, waar u een lange tijd kunt ronddwalen en genieten. Stradun gaat naar het historische centrum van Dubrovnik en doorkruist van oost naar west. De straat verscheen in de XII eeuw, nadat het kanaal was drooggelegd en gedempt tussen het eiland en het vasteland. Vandaag de dag zijn er vele bars en cafes die in de avond de deuren voor hun bezoekers opendoen. Naar binnen rijden in de burgwal met een auto is verboden, zodat u als voetganger een goede gelegenheid heeft, een lange rustige wandeling te maken.
Loggia plein.
Het centrale plein van Dubrovnik is gelegen in het Loggia (Loza) gebied. Het plein dient als ontmoetingsplaats voor alle bewoners van de stad. Talloze boten varen vanuit de haven van Dubrovnik naar de eilanden, die tegenover de kust zijn gelegen. Strandliefhebbers vinden daar prachtige natuurlijke stranden en kristalhelder zeewater.
De stadspoort Pile (Gradska Vrata Pile) is de hoofdingang van de oude ommuurde stad. De mure werden in 1537 gebouwd en hadden een belangrijke functie als verdedigingswerk. De sculptuur van St. Blasius bevindt zich in de niche, van de welfboog die in de Renaissance stijl is gemaakt. St. Blasius is de beschermheilige van Dubrovnik.
De Onofrio's fontein.
Rechts van de Poort Pile, in een klein plein, staat de Grote Onofrio fontein (Velika Onofrijeva Fontana). De fontein werd in 1438 door de Napolitaanse architect Onofrio de la Cava gebouwd. Hij werkte ook aan een watersysteem, onder de stad. De fontein is één van de meest bekende monumenten van de stad. Aanvankelijk werd de fontein met beelden versierd, maar die werden helaas onherstelbaar beschadigd tijdens de aardbeving in 1667. Er resteren nog 16 stenen maskers, waardoor het water naar buiten treedt.
Het eerste gebouw aan de linkerkant van de Plaza is de Sint Saviour kerk. (Crkva Sveti Spasa) . Naast de kerk staat het zeer beroemde Franciscaner klooster (Franjevacki Samostan). De bouw begon in 1317 en werd pas een eeuw later voltooid. Na de aardbeving in 1667 moest het klooster bijna geheel worden herbouwd. Het enige deel dat de natuurramp overleefde, was de zuidelijke deur. Het klooster is in de Venetiaanse gotische stijl ingericht. Direct boven de ingang van het klooster is het sculpturale werk "Madonna Pieta" te zien, die door de plaatselijke kunstenaar Ivan Mestrovic is gemaakt.
Velika Gospa
De Kathedraal van de Hemelvaart van Onze Lieve Vrouw (Velika Gospa) ligt tegenover het Rectorenpaleis. Het allereerste gebouw van de kerk werd ook door de aardbeving van 1667 verwoest. De herbouw werd geheel in de barokstijl uitgevoerd en is in 1716 voltooid. De schatkamer van de kathedraal is open voor bezoekers. Hier is het reliekschrijn van St. Blasius te zien, evenals 138 gouden en zilveren sieraden die door de juweliers van Dubrovnik zijn gemaakt, vanaf de XI(11e) tot de XVII(17e) eeuw. In de kathedraal zijn ook de vensterluiken "Resurrection Mary" te bezichtigen, die in het atelier van Titiaan zijn gemaakt. De gidsen beweren dat de vensterluiken het handwerk zijn van de grote Titiaan.
Dubrovniks Riviera heeft een zeer aangenaam, typisch mediterraan klimaat met milde, natte winters en droge, warme en zonnige zomers. In de zomer ligt de temperatuur rond de 25 graden Celsius. De temperatuur van het water is dan ongeveer 21 graden. Reeds in mei zijn hier over het algemeen al warme temperaturen te meten, gemiddeld boven de 20 graden. Een vakantie in Dubrovnik is dan ook aan te raden in de periode van mei tot oktober vanwege het zeldzame warme weer.
Dit artikel over Dubrovnik is beschermd met auteursrecht en het publiceren van deze gegevens is alleen toegestaan wanneer met bronvermelding en een directe link naar www.orangesmile.com

Zoek naar toeristische bestemmingen op de kaart van Dubrovnik

Adres/Objectnaam Stad/Regio Land Radius, km
 Objecttypen te zoeken
Hotels & Autoverhuur
Autohuur locaties
0 ster
1 sterren
2 sterren
3 sterren
4 sterren
5 sterren
Touristic places
Kunstgalerijen
Kerken/Tempels
Musea
Kastelen/Paleizen
Monumenten
Toeristische gebieden
Bezienswaardigheden
Attracties
Attractieparken
Casino
Theaters/Bioscoop
Disco/Clubs
Parken
Zoo
Aquaparken
Transport
Luchthaven
Treinstations
Busstations
Metro
Parkings
Tankstations
Havens/Veerboten
Open de lijst van objecttypen
Sport
Open de lijst van objecttypen
Eten/Geld
Open de lijst van objecttypen
Shopping
Open de lijst van objecttypen
Beauty/Medicine
Open de lijst van objecttypen
Stadsdiensten
Open de lijst van objecttypen
Handige diensten

Riesgidsen voor omliggende steden van Dubrovnik:


Cavtat - 12.9 km
In deze stad zijn de stenen zelfs geïmpregneerd met de geest van de geschiedenis. Het is ook geen wonder dat, Cavtat al beroemd is sinds de oudheid, als Epidaurus, een oude Griekse kolonie. Zelfs tegenwoordig kunnen...
verder
Tivat - 55 km
Tivat is een van de jongste steden in Montenegro, die nog niet zo lang geleden bezoekers begon te aanvaarden. Echter, de snelle ontwikkeling samen met ruime keuze aan interessante en mooie plaatsen hebben positieve...
verder
Budva - 73.4 km
Budva is een van de mooiste badplaatsen van het land dat beroemd is om zijn prachtige natuur, grote keuze aan elegante oude gebouwen, verschillende bezienswaardigheden en rijke keuze aan verschillende soorten amusement....
verder

Onze diensten
 Dubrovnik foto's

Servicevoorwaarden | Privacybeleid | Over ons
OrangeSmile B.V.
Hoofdkantoor:
Weegschaalstraat 3
Eindhoven, 5632 CW
Nederland
+31 40 40 150 44

Reisgids-handboek: wat te bezoeken en zien in Dubrovnik, Kroatie. Het plannen van een trip naar Dubrovnik met hulp van onze online reisgids helpt u zoveel mogelijk te zien en te ontdekken tijdens uw vakantie- of zakenverblijf.